Projekter vi arbejder med

Grønt Forum udvikler forskellige lokale, nationale og internationale projekter for at skabe udvikling og understøtte initiativer lokalt i Vejle kommune. Her på siden kan du læse mere om vores nuværende og tidligere projekter.

Er du interesseret i at samarbejde om et nyt projekt eller ønsker at vide mere om igangværende aktiviteter i Grønt Forum, så tag fat i Dana på dalce@vejle.dk.

Projekter om bæredygtighed og klimavenlig adfærd

  • Borgersamlingen Bæredygtigt Forbrug (afsluttet)

    I foråret blev 40.000 danskere fra Region Hovedstaden, Region Syddanmark, Frederiksberg Kommune, Rudersdal Kommune og Vejle Kommune inviteret til at deltage Borgersamling Bæredygtigt Forbrug, hvis formål er at formulere deres visioner for en fremtid med bæredygtigt forbrug. Visionen skal afleveres i form af et sæt anbefalinger til politikere i de tre kommuner og to regioner.

    Borgersamlingens forløb er faciliteret af We Do Democracy, eksperter og rådgivere inden for udvikling af demokratiske borgerinddragelsesprocesser. We Do Democracy har i samarbejde med et stærkt hold eksperter på klima og bæredygtighedsdagsordenen, designet og udviklet Borgersamling Bæredygtigt Forbrug, som skal sikre borgersamlingens mandat, fastsætte kriterierne for borgerlodtrækningen, udvælgelsen af ekspertgruppen samt planlægge borgersamlingens temaer og program.

    Borgersamlingen er udviklet på baggrund af OECD’s vejledende principper for deliberativ borgerinddragelse.

    Grønt Forums sekretariat deltager i projektet som bordværter til udvalgte borgersamlinger i projektet. 

    Baggrunden for projektet:

    Borgersamlingen Bæredygtigt Forbrug er en del af et større EU-projekt, støttet af fonden Life.

    Du kan læse mere om projektet og følge samlingerne her.

  • Game4Green (igangværende)

    GameForGreen-projektet er med til at reducere CO2-udledning fra husholdninger og virksomheder, gennem demokratisk involvering og ændring af adfærd i en mere bæredygtig retning. Projektet udvikler en innovativ digital spilplatform, hvor kommuner, virksomheder, organisationer og konsulenter kan udvikle og distribuere seriøse spil, der informerer om og underviser i bæredygtig adfærd til f.eks. husstande, offentlige institutioner, boligforeninger eller ansatte.

    Game for Green er et projekt delvist finansieret af Innovationsfonden.

    Læs mere om projektet på hjemmesiden https://gameforgreen.dk/.

  • Vejles Grønne Vejviser (igangværende)

    Grønt Forum er gået sammen med Vejles Grønne Valg, VisitVejle og City Vejle om at lave en grøn vejviser. Vi ønsker at være med til at skabe et mere bæredygtigt og klimavenligt samfund, og vi vil gerne have dig med! Derfor har vi lavet et kort, hvor du finder både virksomheder med fokus på grøn omstilling, gode råd og inspiration til bevidste grønne valg i Vejle Kommune.

    Kortet guider dig inden for emnerne:
    Oplevelser og læring
    Gastronomi og spisesteder
    Vejles Grønne Valg (butikker)
    Repair, genbrug og bytte
    Transport
    Derudover finder du også en masse råd og tips til gode vaner.

    Find kortet og læs mere på https://www.visitvejle.dk/vejle/planlaeg-ferien/baeredygtighed/groen-vejviser

  • CRETHINK (afsluttet)

    Projektet "Co-creative RETHINKing for sustainable cities" - CRETHINK – er et toårigt Erasmus+ KA2-projekt, der løb fra 2020 – 2022.

    CRETHINK havde til formål at støtte voksne på tværs af sektorer med at få relevante kompetencer, metoder og værktøjer til at kunne indgå i samskabelse og tværsektorielt samarbejde for bæredygtig udvikling og kompleks problemløsning. Dette havde desuden til formål at fremme borgeres aktive deltagelse og indflydelse på lokal bæredygtig udvikling.

    Med FN’s Verdensmål nr. 11 om Bæredygtige Byer og lokalsamfund som fokus, udviklede projektet en online værktøjskasse og anbefalinger til, hvordan man kan bruge samskabelse til at implementere bæredygtig udvikling lokalt i europæiske byer og samfund. Værktøjskassen og anbefalingerne vil blive frit tilgængelige for borgere og offentlige ansatte på tværs af Europa. Værktøjskassen indeholder læringsmateriale samt sektorspecifikke retningslinjer og metoder, der specificerer, hvordan der kan arbejdes med lokal bæredygtighed gennem samskabelse i forhold til vigtige faktorer og udfordringer. Det har et format, hvor enkeltpersoner eller grupper kan "selvlære" og implementere metoderne i deres arbejde eller hverdag.

    Projektet trænede desuden såkaldte "forandringsagenter", der repræsenterer både offentligt ansatte, virksomheder og civilsamfund fra hvert partnerland, der vil facilitere lokale caseprojekter ved hjælp af ”living-lab-metoden”. Hver case vil fokusere på et specifikt lokalt behov omkring bæredygtighed og inkluderende samskabelse på tværs af sektorer i aktiviteterne. Living-lab-metoden er centreret omkring deltagende, aktionslæring i form af aktiviteter, der tager forskning og udvikling ud af laboratoriet og ind i den virkelige verden og involverer interessenter, borgere og slutbrugere i fælles samskabelse af løsninger, handlinger og ideer til opbygning af bæredygtighed og læring.

    Projektkonsortiet bestod af 5 partnere fra Danmark, Island, Slovenien og Italien. Projektet koordineres af Grønt Forum, Vejle Kommune i Danmark. De øvrige partnere var:

    • CESIE, Italien
    • SASS, Island
    • DRPDNM, Slovenien
    • Center for Borgerdialog, Danmark

    Læs mere på projektets hjemmeside: www.crethink.eu eller på projektets Facebookside: https://www.facebook.com/co.creative.re.thinking

     

    Den danske case:

    Vejles Grønne Valg-projektet opstod som et case-projekt i det europæiske projekt CRETHINK.

    Projektet "Co-creative RETHINKing for sustainable cities" - CRETHINK – er et toårigt Erasmus+ KA2-projekt, der løber fra 2020 – 2022. CRETHINK har til formål at støtte voksne på tværs af sektorer med at få relevante kompetencer, metoder og værktøjer til at kunne indgå i samskabelse og tværsektorielt samarbejde for bæredygtig udvikling og kompleks problemløsning. Dette har desuden til formål at fremme borgeres aktive deltagelse og indflydelse på lokal bæredygtig udvikling.

    Med FN’s Verdensmål nr. 11 om Bæredygtige Byer og lokalsamfund som fokus, udvikler projektet en online værktøjskasse og anbefalinger til, hvordan man kan bruge samskabelse til at implementere bæredygtig udvikling lokalt i europæiske byer og samfund. Værktøjskassen og anbefalingerne vil blive frit tilgængelige for borgere og offentlige ansatte på tværs af Europa. Værktøjskassen vil indeholde læringsmateriale samt sektorspecifikke retningslinjer og metoder, der specificerer, hvordan der kan arbejdes med lokal bæredygtighed gennem samskabelse i forhold til vigtige faktorer og udfordringer. Det vil være i et format, hvor enkeltpersoner eller grupper kan "selvlære" og implementere metoderne i deres arbejde eller hverdag.

    Projektet vil træne såkaldte "forandringsagenter", der repræsenterer både offentligt ansatte, virksomheder og civilsamfund fra hvert partnerland, der vil facilitere lokale caseprojekter ved hjælp af ”living-lab-metoden”. Hver case vil fokusere på et specifikt lokalt behov omkring bæredygtighed og inkluderende samskabelse på tværs af sektorer i aktiviteterne. Living-lab-metoden er centreret omkring deltagende, aktionslæring i form af aktiviteter, der tager forskning og udvikling ud af laboratoriet og ind i den virkelige verden og involverer interessenter, borgere og slutbrugere i fælles samskabelse af løsninger, handlinger og ideer til opbygning af bæredygtighed og læring.

    Projektkonsortiet består af 5 partnere fra Danmark, Island, Slovenien og Italien. Projektet koordineres af Grønt Forum, Vejle Kommune i Danmark. De øvrige partnere er:

    • CESIE, Italien
    • SASS, Island
    • DRPDNM, Slovenien
    • Center for Borgerdialog, Danmark

    Læs mere på projektets hjemmeside: www.crethink.eu eller på projektets Facebookside: https://www.facebook.com/co.creative.re.thinking

     

     

  • Advocate4Environment (afsluttet)

    Projektet Advocate4Environment er et toårigt Erasmus+ KA2-projekt, der løber fra 2020 – 2022. Advocate4Environment sigter mod at fremme unges aktive deltagelse i frivilligt arbejde og fremme miljø- og klimatiltag. Projektet vil nå disse mål ved at udvikle læringsmateriale, som (a) giver indsigt i emnet og historien om miljø- og klimamæssig fortalervirksomhed, og (b) giver unge mennesker og ungearbejdere kompetencer og værktøjerne til at udvikle nye former for fortalervirksomhed.

    Advocate4Environment søger at skabe en innovativ og engagerende ramme for at øge bevidstheden om miljø- og klimaudfordringer - især blandt de yngre samfundsgrupper. Gennem uddannelse i miljøbeskyttelse og bæredygtig udvikling har projektet til formål at fremme unges borgerlige involvering i disse sager gennem ansvarlig fortalervirksomhed. Mens projektets indledende fokus er rettet mod unge mennesker, der ønsker at blive fortalere for miljøet, vil de udviklede materialer og ressourcer være gavnlige for enhver ung person, der ønsker at arbejde med fortalervirksomhed. Projektet søger også at udvikle nøglekompetencer hos unge, der er mere bredt relevante ud over miljøbeskyttelse og klima, eksempelvis færdigheder til at skabe bevidsthed og handling gennem effektiv kommunikation.

     

    Projektets mål:

    • Fremme unges deltagelse i miljøbeskyttelse gennem fortalervirksomhed.
    • Gøre unge opmærksomme og skabe en fælles forståelse i beskyttelsen af ​​miljøet og dets relaterede problemer og tilegne sig viden, færdigheder, holdninger og motivation til at arbejde individuelt og kollektivt for at finde løsninger på aktuelle problemer og for at forhindre dem, der kan opstå i fremtiden.
    • Fremme social mobilisering for at udvikle alternative reaktioner på globale miljøproblemer.
    • Uddanne ungdomsarbejdere til at udvikle deres færdigheder inden for miljøuddannelse, understøttelse af fortalervirksomhed samt udvikling af lederskab blandt unge mennesker.

     

    Projektets målgrupper:

    • Unge mennesker mellem 15-19 år, der ønsker at blive aktivister eller frivillige inden for emnerne miljø og klima.
    • Ungdomsarbejdere, frivillige ledere, undervisere og NGO-medarbejdere.

     

    Aktiviteter i projektet:

    • Udvikling af et læringsmateriale om miljøbeskyttelse, klimatilpasning og fortalervirksomhed, som vil fremme viden og forståelse af begreber relateret til miljø, klima og bæredygtighed og udvikling af bevidste og kritiske individer ved at styrke fortalervirksomhed
    • Udvikling af en letlæselig håndbog for ungdomsfortalervirksomhed for ungearbejdere og unge, der ønsker at blive fortalere, som vil fremme virkningen af ​​fortalervirksomhed for at styrke unges deltagelse
    • Produktion af videoportrætter af unge fra projektet, med formål at formidle projektets resultater og fremme ungefortalervirksomhed blandt unge mennesker i hele Europa
    • Organisering af en tredags træningsbegivenhed i Irland, som vil give et skræddersyet træningsprogram for ungearbejdere i alle partnerlande. Uddannelsen vil dække effektive pædagogiske metoder, der kan anvendes under arbejdet med unge, og forberede ungdomsarbejdere på at bruge de materialer, der er skabt af projektet.
    • Test af de udviklede produkter lokalt i alle partnerlande, i samarbejde med lokale unge og ungearbejdere.
    • Organisering af en række begivenheder i alle partnerlande for at promovere og fremvise de udviklede produkter

     

    Læs mere på projektets hjemmeside: www.advocate4environment.vejle.dk eller Facebookside: https://www.facebook.com/Advocate4EnvironmentProject

     

     

  • Klimalandsbyprojektet - Vandel (afsluttet)

    Klimalandsbyprojektet forløber over 3 år, med opstart i juni 2021. Med udgangspunkt i den udvalgte landsby og de lokale kræfter, ideer og muligheder, vil kommunen og et eksternt fagpanel understøtte og sikre den nødvendige viden, støtte og medfinansiering for at landsbyen kan afprøve og eksperimentere med forskellige adfærdsmæssige og teknologiske løsninger, der tilsammen skaber en model for fremtidens klimalandsby.

    I starten af projektet gennemføres en baselinemåling for at vurdere den nuværende CO2-udledning i den udvalgte landsby, og en fælles kortlægning for at kvalificere de lokale ideer og klimahandlinger der skal testes. Dernæst vil landsbyen i samarbejde med kommunen og det eksterne fagpanel hen over de næste to år eksperimentere og teste forskellige klimahandlinger med udgangspunkt i det lokale fællesskab, for til sidst at følge op med evalueringer og målinger på reduceret CO2 og den læring der er opnået.

    Klimalandsbyen vil samtidig fungere som et udstillingsvindue for andre lokalsamfund og borgere, til inspiration og læring for hvordan man som lokalsamfund, landsby eller mindre by særligt kan omsætte klimaplanen til handling. I projektet samarbejder vi med Økolariet om at udvikle en levende udstilling omkring klimalandsbyen, hvor netop de lokale løsninger og historier fra projektet kommer frem.

    Den 22. juni valgte Udvikling af lokalsamfund, nærdemokrati og landdistrikter i Vejle Kommune Vejle Kommunes første klimalandsby. De tre finalister – Grejs, Højen og Vandel deltog i et aftenmøde, hvor de præsenterede deres projekter for udvalget. 
    Stort tillykke til Vandel, der løb af med sejren, blandt andet fordi udvalget vurderede at de har en god løftekraft og en velovervejet måde at mobilisere borgere og sikre bred forankring lokalt. 
    Vandel skal nu til at trække i arbejdstøjet sammen med kommunen, og lægger planer for projektet der skal forløbe frem til udgangen af 2023.

Biodiversitet, skovrejsning og vild natur

  • Micro Forest Schools (igangværende)

    Micro Forest Schools-projektet sætter fokus på biodiversitet og klima i folkeskolen.

    I samarbejde med Børne- og Ungeforvaltningen i Vejle Kommune, 2030Skov og partnere fra Italien og Grækenland skaber vi mikro-skovområder ved skoler, hvor børn lærer om natur, bæredygtighed og fællesskab gennem hands-on erfaringer.

    Projektet giver lærere nye værktøjer til at integrere klimaindsatser i undervisningen – og engagerer hele lokalsamfundet i at gøre en forskel!

    Link til mere info kommer.

    Mikroskove

    I Vejle Kommune arbejder vi aktivt for en grønnere fremtid med både store og små initiativer – lige fra klimatilpasning til bynatur og biodiversitet. En af de spændende løsninger, vi fokuserer på, er miniskove.

    Men hvad er en miniskov egentlig? Det er en tætplantet, lille skov, der vokser op til 10 gange hurtigere end almindelige skove, øger biodiversiteten og skaber naturlige, grønne åndehuller i byerne. Miniskove giver både bedre luft, øget dyreliv og et stærkere fællesskab, når borgere og skoler går sammen om at plante dem. Læs mere om mikroskove på 2030skov's hjemmeside.

    Projektet er finansieret af Erasmus+-puljen.

  • Vilde Vejle (afsluttet)

    Grønt Forum er med i en kommunal arbejdsgruppe der udbreder viden om og støtter borgeres bidrag til at skabe mere natur og biodiversitet i Vejle kommune. 

    Arbejdet blev igangsat i forbindelse med Vejle Kommunes deltagelse i konkurrencen om at blive Danmarks Vildeste Kommune.

    Find viden om biodiversitet,  konkurrencen og de forskellige projekter kommunen har gang i her.

  • Gardeniser + (afsluttet)

    Gardeniser+ er et projekt, der fremmer udvekslingen af god praksis for fagfolk og frivillige, der ønsker at udvikle deres kompetencer og opdage eksisterende praksis i virkeligheden af urbane dyrkningsfællesskaber i Europa. Gardeniser+-projektet er finansieret af Erasmus+-puljen.

    Kontekst:

    Fælleshaver spiller en stadig vigtigere rolle i den offentlige politik på grund af deres sociale og miljømæssige rolle. Langt fra at være en trend, er fælleshaver gået ind i en dynamik, der har varet i flere årtier, og som nu er i centrum for eksempelvis kommuners og regioners indsatser. Deres rolle er også anerkendt på europæisk plan, med mange projekter finansieret af europæiske programmer (URBACT, Horizon 2020, Erasmus Plus).

    Fokus:

    Gardeniser+, som samler 7 lande (Frankrig, Italien, Storbritannien, Polen, Østrig, Sverige, Danmark) er et projekt for udveksling af god praksis, der har til formål, gennem en række læringsaktiviteter, at samle fagfolk og frivillige, som arbejde i fælleshaver, for at skabe udveksling af viden og innovation. I alt deltog 70 personer i mobilitet i de 7 lande.

    Mål:
    Uddanne undervisere, der kan tilrettelægge lokale uddannelseskurser til forvaltning af fælleshaver
    udvikle færdighederne hos gartnere og frivillige i lokale haver gennem lokal træning og gennem læringsaktiviteter i udlandet.

    Projektet:

    Projektet havde tre hovedfaser:

    • træning af trænere på basis af et allerede eksisterende træningsformat udviklet inden for de europæiske projekter Gardeniser og Gardeniser Pro;
    • organisering af læringsaktiviteter i udlandet for at muliggøre udveksling af god praksis;
    • lokale multiplikatorlaboratorier.

    Gennem udveksling af praksis og erfaringer fra fagfolk og frivillige var målet at styrke aktørernes færdigheder, fremme bæredygtigheden af fællesskabshaver og vise deres potentiale til forskellige beslutningstagere.

    Partnere:

    Det internationale konsortium af partnere er dannet af organisationer med stor erfaring inden for forskellige områder (uddannelse, deltagende processer, fællesskabshaver og sociale gårde):

    • Conservatoire des Legumes Anciens du Bearn (Frankrig),
    • Pistes-Solidaires (Frankrig),
    • Social Farms & Gardens (Storbritannien),
    • REPLAY Network (Italien),
    • MOBILIZING EXPERTISE AB (Sverige),
    • Gartenpolylog - GärtnerInnen der Welt kooperieren (Østrig),
    • GMINA MIEJSKA KRAKOW - MIASTO NA PRAWACH POWIATU (Polen),
    • Grønt Forum,Vejle Kommune (Danmark).

    Varighed:

    26 måneder, fra 1. oktober 2020 til 3. november 2022.

     

    Læs mere om projektet den bredere ramme det er en del af på https://gardeniser.eu/en

  • Co-Bio (igangværende)

    Co-Bio-projektet har til formål at støtte EU's biodiversitetsstrategi 2030 med det konkrete fokus på urban biodiversitet. Projektet vil resultere i kapacitetsopbygning af professionelle og frivillige voksne inden for den offentlige, private og civile samfundssektor i, hvordan man samskaber fælles løsninger for urban biodiversitet.

    Biodiversitetskrisen:
    Efterhånden som den globale befolkning stiger, og økonomierne udvikler sig, stiger kravene til arealanvendelsessystemer. Dette har resulteret i udbredte fald i biodiversiteten, og 80 procent af de europæiske levesteder er i dårlig stand.

    Vi står over for en krise, hvor genopretning af biodiversiteten er ekstremt vigtig for naturen og vores velfærd som mennesker. For at vi kan vende skaderne tilbage og genoprette biodiversiteten, økosystemerne og fremme nye klima- og biodiversitetsvenlige praksisser, er vi nødt til at engagere alle dele og sektorer i samfundet (OECD 2020; EU Naturgenopretningslov; European Green Deal; EU Biodiversity Strategy 2030).

    Urbanisering af tidligere naturområder er en trussel mod biodiversiteten. De resterende grønne byrum er ofte fragmenterede og i stigende grad truet af den hurtige byvækst (Jaeger et al, 2016).


    Manglende kompetencer og vejledninger:
    Manglen på sammenhængende tiltag, såsom klare retningslinjer og samarbejdsforanstaltninger mellem de forskellige interessenter, resulterer ofte i mislykkede initiativer og politikker til fremme af biodiversitet (Aronson et al, 2017). Samskabelse giver flere interessenter mulighed for at mødes i en demokratisk proces for at bidrage til en fælles løsning, men forskning viser, at manglende kompetencer er en af barriererne og udfordringerne for samskabelse (Tortzen 2017).

    Nogle eksisterende retningslinjer på lokalt niveau (f.eks. ICLEI og Verdensbanken) om biodiversitet i byer fremhæver behovet for aktiv inddragelse af borgerne. Det er dog de færreste, der giver praktiske råd om, hvordan aktiv involvering kan foregå, og hvilket kreativt og samskabende
    der findes metoder til at lette denne involvering. Der er også utilstrækkelig information til lokalsamfund om, hvordan lokale tiltag bidrager til EU's og globale biodiversitets-, klima- og bæredygtighedsrelaterede politiske mål.

    Projektets fokus:

    1. Formulering af en undervisningsmetodologi, der vil sætte partnerne i stand til at facilitere lokale tværsektorielle interessenter i at engagere sig i lokale samskabelsesprocesser om urban biodiversitet. Processen vil fungere som et praksisbaseret træningsforløb, hvor de lokale interessenter får de nødvendige kompetencer, viden og metoder til at kunne samskabe gennem lokale caseprojekter.
    2. Arbejde på at skabe direkte påvirkning og erfaringer om, hvordan man samskaber fælles løsninger for at understøtte urban biodiversitet og lokal mobilisering ved at formulere en guide, der giver de nødvendige værktøjer og information til lokale interessenter, og som bygger bro mellem de lokale handlinger med en europæisk ramme, der forbinder til de relevante strategier.

    Forventede resultater:

    I projektet vil partnerne udvikle fire konkrete output, der vil fremme urban biodiversitet ved at levere kompetencer, netværk og værktøjer til interessenter fra forskellige sektorer som offentlige forvaltninger, civilsamfundet og private virksomheder.

    1. Topmoderne og lokal kortlægning:
    Indsamling af forskning, bedste praksis og metoder, der er relevante for at designe træninger, guider og cases i projektet.

    2. Undervisningsmetodologi om facilitering af samskabelse:
    Metode til at facilitere lokale sager, hvor interessenter tilegner sig kompetencer, mens de samarbejder om at støtte biodiversiteten i byerne.

    3. Vejledning om samskabelse af urban biodiversitet:
    Vigtig viden, værktøjer og metoder for lokale interessenter til at samskabe urban biodiversitet.

    4. Casetest og beskrivelser:
    Best practice beskrivelser af de seks lokale cases i projektet og evaluering af projektets resultater.

    Projektet vil resultere i kapacitetsopbygning af professionelle og frivillige voksne inden for den offentlige, private og civile samfundssektor i, hvordan man samskaber fælles løsninger for urban biodiversitet. Dette vil resultere i en guide om lokal samskabelse for bybiodiversitet. Projektet vil også indsamle vigtig indsigt i, hvad der driver lokal samskabelse og udvikler en undervisningsmetodologi for lokale undervisere og undervisere, for at fremme metoden til at facilitere lokal samskabelse som en læreproces.

    Læs mere om og følg projektet på hjemmesiden www.co-bio.vejle.dk