Klimapartnerskab med Skibet Lokalråd

De seje lokalrødder i Skibet har samlet foreningslivet, daginstitutioner og skolebestyrelse i området omkring sig og lavet det første klimapartnerskab med Vejle Kommune! På siden her kan du læse mere om partnerskabet og hvordan det er blevet til.

Vi kender alle sammen til forliste nytårsforsætter. Det er svært at ændre adfærd, ikke mindst når det kommer til de små og store gøremål, som vores hverdag er fuld af. Og når vi kigger samfundet, økonomien og klimaet, som omgiver vores hverdag, så sætter handlingslammelsen for alvor ind. Til trods for, at vi får tudet ørerne fulde om, hvor stort et behov der er for håndfast klimahandling.

Foreningslivet samler sig

Den udfordring har lokalråd og foreningsliv i Skibet besluttet sig for at tage op. Hen over efteråret har repræsentanter for idrætsforeningen, bestyrelserne i områdets daginstitutioner, grundejerforeninger, Skibet Makerspace, forældreforeningen i Nr. Vilstrup, m.fl. været i dialog med Lokalrådet og Vejle Kommune om et klimapartnerskab. Det har resulteret i en aftale om at arbejde sammen om tre indsatser i lokalsamfundet:

  • En samlet plan for biodiversitet, skovrejsning og klimatilpasning for Skibet og omegn
  • Grøn mobilitet med fokus på skoleveje, cyklister og offentlig transport
  • Bytte- og delefællesskaber for børn, børnefamilier og institutioner.

’Grøn mobilitet er en af de sværeste opgaver, vi kunne kaste os over’, udtaler Claus Hilker, der er formand for lokalrådet. Han siger: ’Men vi kan se fra andre landsbyer og projekter i kommunen, at det rent faktisk gør en forskel, når der kommer delebiler eller delecykler i et lokalsamfund. Og hvis vi kan få held med forbedre skoleveje og cykelforhold i området, så kan det måske få flere til at vælge bilen fra’.

Anders Bruun, formand for Skibet Makerspace fortæller, at ’biodiversitet, skovrejsning og klimatilpasning er noget vi med fordel kan tænke sammen i vores lokalområde – og alle andre steder. Vi skal ikke alle sammen lave den samme blomstereng, og ikke alle har plads til skov. Men hvis vi lægger både private og offentlige fællesarealer sammen, så kunne vi helt sikkert få mere biodiversitet og håndtere det vand, vi desværre har lidt for meget af ind imellem’.

En fælles indsats med kommunen

I Skibet håber lokalrådet, at flere foreninger, institutioner og virksomheder har lyst til at være med, når arbejdet for alvor går i gang. Og i Grønt Forum glæder vi os til at hjælpe de seje frivillige i området med at bane vejen for de gode projekter, der forhåbentlig vokser ud af partnerskabet i løbet af de næste to år, som er tidsrammen.

Kontakt Anders Bruun fra Skibet Lokalråd på bruun04@gmail.com eller Rane Baadsgaard Lange fra Grønt Forum på reasg@vejle.dk, hvis du er interesseret i at være med i partnerskabet.  

Indsatsområder og deltagere i Skibets klimapartnerskab 2025-2026

  • Samlet plan for biodiversitet, skovrejsning og klimatilpasning

    Formål: At etablere en helhedsplan for de grønne områder i lokalsamfundet på tværs af aktører og ejerforhold, som skal styrke biodiversiteten, reducere CO2 gennem skovrejsning og håndtere klimatilpasnings udfordringer med fx vand i landskabet.

    Indhold: Iværksættelse af en tværgående proces, hvor der etableres en helhedsplan for fælles-/grønne arealer i grundejerforeningerne, omkring kirken og erhvervsliv i området, samt de kommunale arealer. Med afsæt i den samlede plan kan der udvikles konkrete projekter og evt. opstå synergier mellem de forskellige aktører i lokalsamfundet, som kan bidrage til realiseringen af den samlede plan.

    Finansiering: Udviklingen af den samlede plan kræver faglig ekspertise og processtyring, som kan søges finansieret af Borgernes Grønne Omstillingspulje. Konkrete projekter kan også søges her eller i andre puljer / fonde.

  • Grøn mobilitet

    Formål: At skabe gode faciliteter for grøn mobilitet i Skibet og omegn og støtte borgerne i at ændre deres transportvaner i en mere klimavenlig retning.

    Indhold: Etablering af delebils- og deleelcykelordning i samarbejde mellem Makerspace, grundejerforeninger, virksomheder og institutioner i området, samt forbedre forholdene for cyklister i området, offentlig transport og blaffermuligheder, og lave forsøg, der skal tilskynde borgerne til at bruge cykel i deres daglige transport til og fra institution, skole og arbejde, mv.

    Finansiering: Indsatsområdet kræver nogen finansiering til etablering af deleordningerne, markedsføring og kampagner overfor borgerne. Initiativerne omkring cykelforhold, offentlig transport og blafferfaciliteter skal udvikles i samarbejde med Grønt Forum og resten af Teknik- og Miljøforvaltningen.

  • Bytte- og dele-fællesskaber for børn, børnefamilier og institutioner

    Formål: At skabe en lokal bytte- og deleøkonomi i Skibet og omegn for børn, børnefamilier, skoler og institutioner, samt idrætsforeningen, for at reducere forbrug af tøj, sportstøj og legetøj i lokalsamfundet.

    Indhold: Udvikling af fælles traditioner omkring lejetøj- og (sports)tøjbyttemarkeder, loppemarkeder og bytteskabe, mv. på tværs af daginstitutioner, skole og idrætsforening.

    Finansiering: Indsatsområdet kræver kun en begrænset finansiering, da det ikke er materiale- eller videnstungt, hvorfor evt. projektmidler kan søges i Borgernes Grønne Omstillingspulje.

  • Deltagende foreninger

    • Nr. Vilstrup Forældreforening 
    • Nr. Vilstrup Forsamlingshus 
    • Skibet IF 
    • Stenager Forsamlingshus 
    • FDF 
    • Skibet Kirke 
    • Skibet Børnehus 
    • Skibet Skole 
    • Bommerhaven Børnehave 
    • Østengård Grundejerforeningen 
    • Skibet Makerspace