Projekter om biodiversitet og vild natur

Vilde Vejle

Grønt Forum er kommet med i arbejdsgruppen for Vejle Kommunes deltagelse i konkurrencen Danmarks Vildeste Kommune.

Læs mere om konkurrencen og de forskellige projekter derunder her.

 

Miniskove

Har du hørt om Miyawaki skove? De kaldes også tiny forest eller lommeskove, eller som noget helt nyt 2030skove.

De er oftest små, kan plantes i byer og bruges til undervisning og oplysning. Ideen er at få skabt små skove der vokser hurtigere og tættere, giver større biodiversitet og binder mere CO² pr. m² end konventionel skov. Metoden startede i Japan for over 40 år siden, kom herefter til Indien og senere til Holland for ca. 5 år siden. I Holland er der plantet mere end 110 miniskove, men også i Frankrig og Belgien. I England er der også 12 miniskove på vej.

I Danmark blev der i løbet af efteråret 2022 bl.a. plantet miniskove i Jelling og Middelfart.

Følg med i udbredelsen på hjemmesiden 2030skov, et projekt der hører under Omstilling Nu. I det projekt beskæftiger de sig udelukkende med Miyawaki Skove og inddragelsen af børn.


Se en video om hvordan du kan etablere en skov2030.

Naturens Uge

Vejle Kommune og Grønt Forum har tradition for at arrangere Naturens dag i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening. I år afholder Danmarks Naturfredningsforening Naturens Dag i uge 36, fra 4 - 10 september 2023.

Vi opfordrer igen alle til at være med og markere Naturens dag. Om det er i løbet af ugen eller i weekenden, står vi klar til at hjælpe med opreklamering og støtte op omkring jeres arrangementer, som i år samles under endnu et spændende tema: NATUREN UNDER OVERFLADEN

Tilmeld dig allerede i dag til Dana Cernat på dalce@vejle.dk.

Tilmeldingsfristen er senest den 15. august, hvis I ønsker tilsendt en deltagerpakke fra DN.

Skovhaver

 

Projektet Spis Din Skovhave

Projektet involverede offentlig deltagelse og samarbejde mellem frivillige/borgere, interessenter og kommunen. I starten var det vigtigt at skabe opmærksomhed om, at der findes en gruppe borgere - ”Skovhavegruppen”/ambassadører, der ønsker at arbejde med at etablere flere grønne områder inde i byen. Det næste skridt var at bruge peer-to-peer-metoden for at uddanne byplanlæggere ved at demonstrere fordelene ved skovhaver.

Det var en informativ proces, specielt for de kommunale ansatte. Fem afdelinger var involveret i processen, og flere deltagere nævnte, at: ”det var interessant at høre, hvad andre afdelinger arbejder med, og hvad deres ekspertise er”.

I slutningen af forløbet var håbet, at mindst halvdelen af de kommunale repræsentanter bliver fremtidige ambassadører og vil fremme konceptet; som en af kursusdeltagere nævnte:

”Det er vigtigt for mig, at budskabet går videre i systemet, og vi som skovhaveambassadører, vi taler med politikerne om dette ...”

Susie – medlem af Skovhavegruppen, formand for Sommerfuglebevægelsen.

Skovhavegruppen

Grønt Forum og Skovhavegruppen arbejder for at udbrede skovhavekonceptet i Vejle Kommune.  Skovhavegruppen er en gruppe frivillige, som afholder kurser og har etableret en demonstrationshave på det nye byområde i Vejle, Ny Rosborg. 

Du kan følge etableringen af demoprojektet ved Ny Rosborg her på Skovhave (dreambroker.com)

Skovhavegruppens aktiviteter har til formål at invitere skovhaverne ind i de offentlige og private byarealer. Når skovhaver etableres bliver arealerne frodigere, smukkere og mere fristende at opholde sig i. Ved at få skovhaverne tættere på hverdagen skabes der fortrolighed med naturen og lysten til at bevæge sig ud i det ”vilde liv”, hvor naturen kan opleves, sanses og smages. 

I løbet af 2021 skal der etableres nye skovhaver, blandt andet ved Andelsboligforeningen Det gamle Bryggeri og ved private haver i Bredballe. Initiativerne støttes af Friluftsrådet og Climate-KIC.

Du kan blive klogere på skovhaver, når Ulla Karmann fra Skovhavegruppen her fortæller om etablering af skovhaver:

https://www.dreambroker.com/channel/kwl58wgm/gabvfftg

 

Alt om klimahaver

Alt om klimahaver er en åben facebookgruppe under Grønt Forum. Gruppen har til formål at inspirere og give forslag til, hvordan man kan etablere eller gøre sin have mere klimavenlig og styrke biodiversiteten i Danmark.

Blandt borgerne i Vejle er der meget inspiration at hente, og der arbejdes for, at SoMe kampagnen kan være med til at inspirere borgere i Vejle kommune - og resten af verden – for tilsammen at gøre en forskel.

Find gruppen 'Alt om klimahaver' her: https://www.facebook.com/groups/2809304575991539/about